Fel lehet készülni az izomfájdalomra

Izomfájdalomra

Izomfájdalomra

Folyamatosan rohanásban vagyunk és gyakran nem tudjuk, hogy miért fájnak az ízületeink vagy épen az izmaink. A hosszú telet követően, megkezdődik a tavaszi munka a kertekben és ház körül. Elég egy aktív nap, amikor ténykedünk és máris kell majd valami az izomfájdalomra. Ezen nincs mit csodálkozni. A több hónapos lazább program után, egy mozgalmasabb nap megterhelő a szervezetre. Jobb esetben, csak izomlázzal jár a másnapi felkelés, de előfordulhatnak húzódások és görcsök is.

Ezeket gyorsan meg kell szüntetni, mert a munka nem várhat. Szerencsére vannak hatásos készítmények az izomfájdalomra. Természetesen a kellő mértékű pihenés is meghozza a maga hatását. Ha okosan osztjuk be a munkát és nem kapkodunk el semmit, akkor megelőzhetjük a kellemetlen órákat, amikor minden izmunk sajog. Első és legfontosabb, hogy csakis folyamatosan terheljük meg magunkat. Így a szervezetünk alkalmazkodik és nem lesz muszáj felkészüljünk az izomfájdalomra, mert az elkerülhetővé válik.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor egy nagyobb terhet cipelünk vagy hirtelen megmozdulunk, ekkor begörcsölnek vagy megrándulnak a végtagjaink. Erre a fajta izomfájdalomra azonban már nem nagyon tudunk felkészülni és tennünk kell valami hatékony lépéseket ellene. Szerencsére az interneten könnyedén vásárolhatóak olyan készítmények, amelyek kezdetben hűsítenek, majd ezt követően serkentik a vérkeringést. Így aztán oxigénben gazdag vér áramlik a szövetekbe, amelyek ennek hatására meglágyulnak és engednek a szorításból. A megfelelő étrend és alapos bemelegítés is hasznos lehet az izomfájdalomra vagyis inkább annak elkerülésére.

A tápanyagokban és főként ásványi összetevőkben gazdag táplálkozás megerősíti a szöveteket, a kellő folyadék ugyanakkor hidratálja, ami rugalmasságot biztosít. Néhány perces aktív tornagyakorlat kellően bemelegíti a testrészeinket és így csökken a sérülés kockázata. Csupán ennyi teendőnk van és megtettünk mindent, ami tőlünk telik, hogy alaposan felkészüljünk az izomfájdalomra. Gondolkodjunk mindig, mielőtt bárminek is nekikezdünk.