Univerzum

A csillagok luminozitása

Lényeges a csillag luminozitása

Lényeges a csillag luminozitása

A fényesség a csillagok legfontosabb tulajdonsága, de mellette sok más lényeges részletről is említést kell tenni. A luminozitás alatt azt értjük, hogy a csillagok egy mp alatt mennyi sugárzást képesek kibocsátani. Ezt az energiát bonyolult termonukleáris folyamatok hozzák létre, amelyek az égitest magjában mennek végbe. A csillagok kora nagyban befolyásolja azt, hogy az égitest mekkora luminozitással rendelkezik. Ez az energia több módon felszabadulhat, elektromágneses sugárzások formájában. A röntgensugaraktól a rádióhullámokig több sugárzási forma jöhet létre.

Olvasd Tovább

Általános információk a csillagokról – 3. rész

A csillagok érdekes égitestek

A csillagok érdekes égitestek

Mivel az univerzumnak csak egy részét ismerjük, pontos méreteket tekintve pedig a körülöttünk lévő világ nagyon kis részéről beszélhetünk, így csak az általunk ismert legnagyobb csillagról beszélhetünk. Ez a VY Canis Majoris, aminek sugara kb. 1420-szorosa a Napénak. Az is érdekes, hogy ennek a hatalmas égitestnek sokkal kisebb a sűrűsége, mint a Napnak. Fontos néhány szót ejteni a „csillag” szóról is, hiszen a magyar nyelvben nem mindig ezt használtuk az ilyen típusú égitestek megnevezésére, mivel csupán a 18. század végétől kezdődően kezdték általánosan ezt a szót használni.

Olvasd Tovább

Általános információk a csillagokról – 2. rész

Rengeteg csillag létezik

Rengeteg csillag létezik

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a Nap is egy csillag, ez számunkra a legközelebbi értelemszerűen. Naprendszerünk központi csillagát követően, távolság szempontjából a következő a Proxima Centauri, ez 4,2 fényévre található a Földtől. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4,2 évre van szüksége a fénynek ahhoz, hogy arról az égitestről elérkezzen hozzánk. Ez a távolság átlagosnak is mondható a galaxisunkban, a legtöbb esetben hasonló távolságra van egymástól két ilyen égitest.

Olvasd Tovább

Általános információk a csillagokról – 1. rész

A csillagok rendkívül érdekesek

A csillagok rendkívül érdekesek

A csillagok olyan égitestek, amelyek saját fénnyel rendelkeznek, köszönhetően annak, hogy saját nukleáris energiát termelnek. A csillagok saját fénye egyedülálló, hiszen a bolygók a központi csillag fényét verik vissza, sajáttal nem rendelkeznek, hiszen csak nagyon kismértékű sugárzást bocsájtanak ki. Meg kell különböztetni a népnyelv, valamint a csillagászati szaknyelv közötti jelentést, hiszen előbbi minden égitestre használta a csillag szót (pl. Esthajnalcsillag, vagyis Vénusz bolygó). A csillagászati értelemben, a bolygók természetesen nem tartoznak ebbe a kategóriába.

 

Olvasd Tovább

Amit az ősrobbanásról tudni érdemes – 3. rész

Az ősrobbanás számos bizonyítékai

Az ősrobbanás számos bizonyítéka

Az ősrobbanással kapcsolatos bizonyított részek mellett, érdemes odafigyelni azokra a területekre is, amelyek esetében még ingatag a talaj, mint például kvantumgravitációs elmélet problematikája. A jelenlegi legfejlettebb fizikai modellek még nincsenek olyan magas szinten, hogy egyszerre vehessék figyelembe úgy a kvantumállapotot, mint a gravitációt, röviden nincs egy fizikusok számára kezelhető kvantumgravitációs elmélet. Természetesen a szakemberek folyamatosan dolgoznak ezen. A legkorábbi időszak éppen emiatt még a megoldatlan problémák kategóriájába tartozik.

Olvasd Tovább

Amit az ősrobbanásról tudni érdemes – 2. rész

Az ősrobbanás folyamatai érdekesek

Az ősrobbanás folyamatai érdekesek

A szakemberek bebizonyították azt, hogy a világegyetemben folyamatosan tágul a tér, az általános relativitáselmélet Friedmann-Lemaitre modellje szerint. Ha vissza szeretnénk forgatni az időt, vagyis extrapolálni akarjuk ezt a tágulási folyamatot, akkor egy olyan végeredményt kapnánk, ahol az anyag, valamint az energia hihetetlenül nagy sűrűségű, valamint hőmérsékletű. Az ősrobbanás elmélete pedig éppen egy ilyen állapotú anyagból indul ki. Magát az ősrobbanás kifejezést használhatjuk szűkebb, valamint tágabb értelemben is.

Olvasd Tovább

Amit az ősrobbanásról tudni érdemes – 1. rész

Az ősrobbanás a legelfogadottabb elmélet

Az ősrobbanás a legelfogadottabb elmélet

Az univerzum kialakulásáról már számos elmélet született a történelem folyamán, a különböző vallásoknak megvannak a saját teremtéselméleteik, de rengeteg más elmélet és legenda is létezik a tudományos területen. Minden jel szerint, a világ keletkezése már az ősidőkben is foglalkoztatta az emberiséget, az ókorban, az írás megjelenése után pedig rögtön meg is jelentek a különböző elképzelések, legendák, amelyekből néhányat még ma is ismerünk. Tudományos szempontból a legelfogadottabb az ősrobbanás elmélete, amit a „Nagy Bummként” is szoktunk emlegetni, angol nyelvterületen „The Big Bang” néven használják.

 

Olvasd Tovább

Általános tudnivalók a világegyetemről

A világegyetem méretei elképesztőek

A világegyetem méretei elképesztőek

A világegyetemet latinosan univerzumnak is nevezzük. Leginkább az utóbbi megnevezés égett be a köztudatba, de természetesen az előbbi is használatban van, ami tulajdonképpen egy csillagászati fogalom, ezzel a megnevezéssel pedig minden létező összességre gondolunk. Egy átlagos ember szinte el sem tudja képzelni, hogy mennyire hatalmas maga a világegyetem. A Naprendszerünk – vagyis a Nap, valamint a körülötte keringő bolygók – is csak egy kis részét képezi a galaxisunknak, az univerzumban pedig becslések szerint 100-800 milliárd galaxis található meg.

 

Olvasd Tovább