Általános információk a csillagokról – 3. rész

A csillagok érdekes égitestek

A csillagok érdekes égitestek

Mivel az univerzumnak csak egy részét ismerjük, pontos méreteket tekintve pedig a körülöttünk lévő világ nagyon kis részéről beszélhetünk, így csak az általunk ismert legnagyobb csillagról beszélhetünk. Ez a VY Canis Majoris, aminek sugara kb. 1420-szorosa a Napénak. Az is érdekes, hogy ennek a hatalmas égitestnek sokkal kisebb a sűrűsége, mint a Napnak. Fontos néhány szót ejteni a „csillag” szóról is, hiszen a magyar nyelvben nem mindig ezt használtuk az ilyen típusú égitestek megnevezésére, mivel csupán a 18. század végétől kezdődően kezdték általánosan ezt a szót használni.

 

Mindaddig a „húgy” szóval illették ezeket, a középkorban leginkább ezt használták, de a csillag megnevezéssel is lehet találkozni. Eredetét tekintve, a csillag szót urál-korinak tartják a szakemberek, akik egy hangfestő szóból származtatják. Ezek az érdekes égitestek különböző fizikai tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyeket állapothatározóként írnak le a szakirodalomban.

 

A legfontosabb állapothatározók mindenképp a fényesség, a felületi hőmérséklet, a színkép, a sugár, a forgási periódus, a kémiai összetétel, a mágneses tér, valamint a tömeg. Sokan a gravitációs gyorsulást is állapothatározóként említik, ám nem minden szakember teszi ezt, hiszen könnyedén ki lehet számolni ezt a tömeg, valamint a sugár ismeretével. A csillagok mindig is az emberi fantázia központi részét foglalták el, de ma már rengeteget tudhatunk róluk, hiszen folyamatosan folynak különböző kutatások ezekkel kapcsolatban, így egyre több részletet ismerhetünk meg.

Print Friendly, PDF & Email