Székrekedés kezelése otthon erős hashajtóval

Székrekedés kezelése otthon

Székrekedés kezelése otthon

Amikor zavar keletkezik az emésztőrendszerben, a méreganyagok nem ürülnek ki a szervezetből, az hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet. Enyhébb esetekben, a székrekedés kezelése otthon is megoldható, a megfelelő étrend betartásával, sok folyadék fogyasztásával és rendszeres testmozgással.

Amennyiben az enyhébb hatású hashajtó gyógyteák sem hozzák meg a kívánt eredményt, vagy gyors megoldásra van szükség, akkor a székrekedés kezelése otthon erős hashajtó gyógynövényekkel is megpróbálható. Ezek drasztikus székletürítést idéznek elő, viszonylag gyorsan, pár óra alatt kimossák a beleket.

Ezért nagymértékben vagy hosszútávon nem szabad ilyen teákat fogyasztani, de várandósok és kisgyermekek esetén is tilos ezek használata. Célszerű teakeverékben használni ezeket a gyógynövényeket, ha a székrekedés kezelése otthon történik. A kutyabengekéreg alkalmi hashajtóként használható, epe és májteák teakeverékeként.

A szenna levél elismerten hashajtó, segít fellazítani, kiüríthetővé tenni a salakot, lerakódásokat. A belek tisztítását főleg a bélperisztaltika intenzitásának és bélnyálkahártya nedvességének fokozásával éri el. Amennyiben a székrekedés kezelése otthon a gyakoribb mozgás, megfelelő rost és folyadékbevitellel, megfelelő gyógynövénykészítmények alkalmazásával sem hozta meg a várt eredményt, akkor talán beöntés, végbélkúpok segíthetik a széklet lazítását és távozását.

A biofeedback tréninggel megtanulható a székelés módjának fizikai megváltoztatása. Ez felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt megoldást jelenthet a probléma leküzdésében, hiszen a székrekedés kezelése otthon történik, a fenékizmok tanult módszer szerinti edzésével.

Érdemes a székrekedés háttérben megbújó okokat, pszichés tényezőket is megvizsgálni, hiszen a stressz, de a sok nehéz étel, vagy a túlzásba vitt hashajtók használata is lehet a kiváltó ok. A székrekedés kezelése otthon történhet a jól bevált népi gyógymóddal, a szilvalekvár étkezés utáni fogyasztásával. Ekkor nem csupán a rostban gazdag táplálék áldásos hatása érvényesül, hanem a szilva szorbitol tartalma is, aminek enyhe hashajtó hatása van.