Stabil energiatermelést biztosít az okos napelem

okos napelem

Okos napelem

Amikor egy otthon felújításra kerül, akkor érdemes kicsit tovább gondolni a dolgokat annál, hogy pontosan milyen színűre lesz festve a fal. Az újonnan készült lakások esetében, gyakran már alapból figyelmet kap az energiatermelő hálózat, aminek az alapját egy ügyesen kidolgozott okos napelem rendszer szolgáltatja. Szerencsére van rá mód, hogy ezek a speciális eszközök a régi típusú épületek esetében is felhelyezésre kerüljenek. Az energiakérdés egyre komolyabb témává fog válni a jövőben, ezért fontos, hogy aki csak tud, készüljön fel a közelgő válság kezelésére.

Az okos napelem kivitelek kiváló befektetésnek minősülnek, ugyanis hosszú élettartammal és megnövelt energiasűrűség termelési képességgel rendelkeznek. A panelek felületén elhelyezett vezérlőchipek azért dolgoznak, hogy optimalizálják a termelést. Amennyiben az okos napelem rendszer egy részére árnyék vetül, akkor megnövelik a többi részben a termelési kapacitást, ezzel egyenletességet biztosítva.

Az alternatív rendszerek ugyanekkor sokkal többet tudnak nyújtani, mint elsőre bárki gondolná. A folyamatos fejlesztések és kísérletezések, ami az Óbudai Egyetem keretében is történnek, arra szolgálnak, hogy megoldást találjanak a szakemberek a közelgő problémák kezelésére. A piacon jelenleg felkapott elektromos autók egyik kifejezetten gyengepontja az akkumulátor. Ezt az alkatrészt viszonylag hamar le kell cserélni, a fokozott használat miatt. Félő, hogy hirtelen jelentős mennyiség fog leselejtezésre kerülni, amiknek a szakszerű kezelése jelentős terhet okozna a cégeknek.

Az Óbudai Egyetem területén létrehozott Solar Carport alternatív rendszer, aminek célja kideríteni, hogy utólagosan még mennyi ideig használhatóak a leselejtezett egységek energiatárolásra. Az előzetes becslések több évtizedet jósolnak, ami kifejezetten reménykeltő. Az Óbudai Egyetem lelkes tanulói folyamatosan kutatják a felállított állomást és az itt nyert adatokat rendre továbbítják az illetékeseknek. Ezen prototípus működése mentén jó esély ígérkezik arra, hogy az energiakinyerés és tárolás egy új megoldásrendszeren belül kerül kiépítésre a jövőben.