A petefészek ciszta általában veszélytelen

Petefészek ciszta

A nőknél meglehetősen gyakori panasz a ciszta mellben vagy petefészekben. Az interneten is találunk olyan cikkeket, amelyek a ciszta tünetei és kezelése: petefészek és mell ciszta témakörben adnak hasznos információkat.

A ciszta a mellben általában nem jelent súlyos betegséget, bár a nők nagy része hajlamos nagyon megijedni, ha valamilyen elváltozást tapasztal a mellében. Ez természetes, hiszen a nők daganatos megbetegedései nagy százalékban a mellet vagy a méhet érintik. A legtöbb, mellben kialakuló ciszta, szerencsére, nem jelent önmagában rákos elváltozást, ezeket általában orvosi úton eltávolítják. A petefészek ciszta az esetek nagy részében nem igényel művi eltávolítást, általában saját magától felszívódik néhány hónap alatt.

A későbbi ciszták kialakulása ellen az orvosok gyakran javasolják a fogamzásgátló tabletták szedését. Kivételes esetekben, amikor a ciszta mégsem tűnik el, műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. A petefészek ciszta tünetei lehetnek a menstruációs zavarok, fájdalmas szexuális együttlét, medencetájéki fájdalom stb.