Miért fontos a vonalkód olvasó készülék?

Vonalkód olvasó készülék

Vonalkód olvasó készülék

A vonalkódok megjelenése forradalmi újításnak számított a kereskedelemben és a logisztikában. Bár nálunk csak a 20. század utolsó éveiben jelent meg, de hamar elterjedt.

A vonalkódok fontos információkat tartalmaznak az adott termékről, aminek a dekódolásához vonalkód olvasó készülék szükséges. Ezek az információk a vásárlók és a kereskedők részére egyaránt fontosak lehetnek. A tudatos vásárlás során, ugyanis sokan szem előtt tartják azt is, hogy helyi vagy legalább hazai termékeket vásároljanak.

A vonalkódok tartalmazzák azt az információt is, hogy hol gyártották az adott terméket. Ugyanakkor a logisztikában is kiemelt szerepe van ennek. Egy nagyobb raktárban képtelenség lenne nyomon követni az áruk mozgását, ha nem lenne egy elektronikus rendszer, amelyik pillanatok alatt képes rögzíteni a fontos adatokat.

A vonalkód olvasó készülék képes erre. Az adatokat tárolja és továbbküldi a központi számítógépbe, ennek segítségével könnyen elemezhető. A raktári munkában és a pénztáraknál is nagy szükség van a vonalkód olvasó készülék jelenlétére.