Mély- vagy lapos öblítésű WC csészék

A WC elnevezés Angliából ered, ahol a 16. században jelentek meg az első WC kagylók. Megfelelő WC csésze kiválasztásához figyelembe kell venni, hogy milyen kialakításút szeretnénk. A mai modern háztartásokban a legelterjedtebb a mély- vagy laposöblítésű WC csésze. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de az, hogy melyiket válasszuk, egyéni döntés kérdése.

A mélyöblítéses WC csésze ott előnyös, ahol a mellékhelységben nincs elszívórendszer kialakítva, ugyanis a mélyöblítésű WC-kben a vízszint magasabban van, tehát hatékonyabbak a szagok megfogásában, mint a laposöblítésűek. Az elhelyezést tekintve létezik álló, fali és monoblokkos kivitel.

Sokan kedvelik a falra szerelhető WC csészét, amely sok szempontból praktikus és a takarítást is megkönnyíti. Különösen népszerű a perem nélküli változat, aminek óriási előnye, hogy mivel nincs gallérperem, a tisztántartása jóval egyszerűbb és gyorsabb. A monoblokkos hátsó, illetve alsó kifolyású WC csésze esetében a tartály egybe van építve a csészével, így helytakarékosság szempontjából is igen praktikus.

WC ülőkék óriási választékban

A toalett kényelmét az határozza meg, hogy mire ülünk rá a WC-ben. Vagyis, hogy milyen WC ülőke mellett döntünk a számtalan modellváltozat közül. Bizonyos időközönként a WC ülőke lecserélése higiéniai szempontból is indokolt, de ha már kopottabb a régi műanyag WC ülőke, akkor is célszerű újat vásárolni.

Léteznek klasszikus, visszafogott stílusú ülőkék, de óriási a kínálat egyedi, színes, dizájn WC ülőkékből egyaránt. Az anyaga lehet műanyag, fa és MDF. Bármelyiket is választjuk, fontos szempont, hogy a WC csészére méretben passzoljon az ülőke. A méret meghatározásánál vegyük figyelembe az ülőke hosszúságát, szélességét és a köztávolságot, amely a felfogatási furatok közti távolságot jelenti.

Manapság egyre elterjedteb a soft-close funkcióval ellátott WC ülőke, mely egy lecsapódásgátló technológia beépítésével még inkább a kényelmet és praktikusságot szolgálja. Léteznek még easy-click funkcióval ellátott WC ülőkék, amelyeknek a használatával a takarítás válik könnyebbé.