A köménymag nemcsak egyszerű fűszer

Köménymag

Az ételek fűszerek nélkül, mit sem érnének. A magyar konyha kifejezetten kedveli a jellegzetes, erős fűszereket, ezért nem véletlen, hogy a köménymag is előkelő helyet foglal el a fűszeres polcon. A paprika után, talán ez a legfontosabb ételadalék, amit nagyon gyakran használunk.

Egészben vagy őrölve is ízesíthetjük vele az ételeket. Jellegzetes aromáját semmivel sem lehet összetéveszteni. Európában a 13. században terjedt el, de ennél sokkal régebben használták az őshazájában.

Ma már nálunk is nagy területeken termesztik. A köménymag nemcsak erős íze miatt fontos, hanem az egészségre is számos pozitív hatása van. Az egyik leghatékonyabb természetes emésztésserkentő. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása is van.

A köménymag rengeteg fontos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Ismert az antibakteriális hatása, így az egyszerűbb fertőzések kezelésében is jelentős szerepe van. Javítja a memóriát és gyorsítja az agyagcserét, de nem feledkezhetünk meg a köménymag antioxidánsairól sem, amelyek védik a szervezetet.