Kedvenc ruhadarab volt a cifraszűr

Cifraszűr

Ön ismeri azt a mondást, miszerint „kitették valakinek a szűrét”? Valószínűleg igen, azt viszont kevesen tudják, hogy honnan ered ez a mondás. Nos, a régi időkben gyakran viselt ruhadarab, a cifraszűr ihlette a közmondást, ami ujjas, rendszerint vállra vetve viselt bő köpenyszerű felsőruha volt férfiaknak megalkotva.

Az ermelleki-ertektar.hu weboldalon látható cifraszűr valamikor egy Ottományban élő lókupec, Adorján Zsigmond tulajdonában volt. Visszatérve a mondáshoz, annak idején nemkívánatos volt azon udvarló, akinek kívülre tették a szűrét a leányos háznál. Egyes véleményekkel ellentétben, a cifraszűr használata az Érmelléken is a népviselethez tartozott.

Ezt bizonyítja számtalan korabeli fotó, amelyeken viselték az érmelléki férfiak ezt a ruhadarabot, ami kellő védelmet nyújtott a lovasnak és gyalogosnak egyaránt. A weboldalon még többet megtudhat erről a köpönyegről, sőt, nagyon sok tárgyi, illetve építészeti értékről, amit a szépséges Érmellék lakói ma is féltve őriznek. A cifraszűr pedig csak egy a sok érték közül.