Kedvelt téli sütemény a mézeskalács

 

Gyönyörűségek, szinte kár megenni őket

Gyönyörűségek, szinte kár megenni őket

Érdekes, hogy a süteményeknek is van szezonja. Itt most nem a gyümölcsös süteményekre gondolok, amelyeknél logikus, hogy a szezonban készítjük őket. Ha van egyáltalán manapság gyümölcsszezon, hiszen a kereskedelem jóvoltából, egész évben teremtenek szezont. A tél süteményei a fűszeresebb sütemények, mint például a mézeskalács, ami nélkül a karácsonyi ünnepek szinte elképzelhetetlenek. A mézeskalács óriási előnye, hogy jó előre elkészíthető, sőt, el is kell készíteni, hogy mire az asztalra kerül megpuhuljon. Ha valaki az összes mézeskalács receptet ki szeretné próbálni, annak hosszú életre kell készülnie, ugyanis rengeteg van belőle.

Ma már különféle liszteket is használnak az alapanyagok között, nemcsak a fehér búzalisztet. A mézeskalács készülhet teljes őrlésű lisztből, tönkölyből, rozslisztből és zablisztből is, vagy ezek valamilyen arányú keverékéből. Persze elmaradhatatlan a fahéj, ánizs és szerecsendió, de mostanában kardamommal is ízesítik a mézes süteményt. A díszítés is lehet sokféle: aszalt gyümölcs, mogyoró, mandula, fenyőmag.