A skót whisky típusai és ismert képviselői

Népszerű skót whisky

Népszerű skót whisky

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb szeszes ital a whisky. Ennek azonban több fajtája is van. Az egyik a közkedvelt skót whisky, amit kifejezetten az Egyesült Királysághoz tartozó Skócia területén állítanak elő. A gabonapárlatból készült égetett szeszek előállítása nagyon eltérő lehet.

Rengeteg technológiát dolgoztak ki az évszázadok során, mind az előkészítésre, mind a lepárlásra és az érlelésre. Így van ez a skót whisky esetében is. Tehát az alkalmazott technológiák alapján, több típusát is megkülönböztethetjük ennek az italnak.

Ha az alapanyagot vesszük számításba, akkor beszélhetünk maláta, gabona és kevert whiskyről. De ez csak egyfajta osztályozás, ami mellett még számos csoportosítási mód is létezik.

Skóciában a történelmi feljegyzések szerint már a tizenötödik században is készítettek gabonapárlatot, bár a kutatók úgy vélik, hogy ez a tevékenység sokkal régebbre is visszavezethető. Az évszázados tapasztalatnak és hagyományoknak köszönhető az olyan közismert skót whisky, mint a Johnnie Walker vagy a Ballentine’s.