Memória játékok a visszaemlékezés erősítésére

Memória játékok a jobb emlékezőképességért

Memória játékok a jobb emlékezőképességért

Az emlékezőtehetség az a képesség, aminek a segítségével képesek vagyunk olyan események vagy képek újraidézésére, amelyek régen történtek meg velünk. A visszaemlékezés időtartamától függően, létezik hosszú távú memória és rövidtávú memória.

A memória játékok segítenek abban, hogy egyiket vagy másikat fejleszteni lehessen. A rövidtávú memóriát fejlesztő játék lehet az, ha a játékos elé több tárgyat helyez el a játékvezető, majd egyet eltávolít ezek közül úgy, hogy a játékos nem láthatta melyiket vette el, aztán megkéri, hogy idézze fel melyik tárgy hiányzik a többi közül.

Így a rövidtávú memóriáját aktiválva, a játékos erősítheti abbéli képességét, hogy újra felidézzen egy néhány pillanattal előbb látott képet. A hosszú távú memória fejlesztésére szolgáló játék lehet a következő. A játékosnak a játékvezető után kell mondania egy listát, amit az felsorol. Fontos megjegyezni a listában szereplő elemek sorrendjét is.

Ezt követően, a játékvezető egyéb, elterelő feladattal foglalja le a játékost, hogy megakadályozza a lista ismételgetését és segítse annak átkerülését a hosszú távú memóriába. Az elterelő feladat után, az ehhez hasonló memória játékok azzal folytatódnak, hogy a játékosnak újra fel kell idézni az elhangzott listát, ezáltal észlelhető a hosszú távú memóriából való visszaidézés hatékonysága.