Ha tengeri hal akkor lazac vagy bármilyen sushi jöhet

A sushi alapanyagai

A sushi alapanyagai

Az egzotikus keleti ételek kedvelői előtt nem ismeretlen a sushi. Ez az egyik legkedveltebb japán étel, amit az egész világon fogyasztanak. Sokaknak azonban a sushiról csak a nyers hal jut eszükbe, pedig nem ez a legjellemzőbb összetevője.

Alapanyaga az ecetes rizs. Bár tény, hogy a legkedveltebb sushi fajták tartalmaznak nyers lazacot is, de a tonhal és egyéb tengeri élőlény is gyakori összetevője ennek az ételnek. A sushinak számtalan változata van, aminek mindegyike más és más összetevőkből készül.

Csak a főtt ecetes rizs közös mindegyikben. Sok esetben a rizst préselt algalapokba tekerik, de a tofu is gyakran szerepet kap az étel elkészítésében. A halak és egyéb tengeri herkentyűk mellett, zöldségek, kaviár, osztriga, sőt, fürjtojás is kerülhet feltétként az ételre.

A sushi eredét számtalan legenda övezi. A leginkább elfogadható történet szerint, a halakat rizs között tartósították, mert így hosszú ideig friss és fogyasztható maradt a hús. Ekkor azonban még a tartósításra használt rizst nem fogyasztották el.