El se fogod hinni, miért jobb a Joomla, mint a WordPress vagy a Drupal!

Doclernet

Napjaink vezető tartalomkezelő rendszerei a Drupal, a Joomla és a WordPress. 2010 óta folyamatosan növekszik a WordPress előnye a másik két nagy tartalomkezelő keretrendszerhez (CMS, content management system) képest. A WordPress ma már kétszer annyi oldal mögött található meg, mint a Joomla, a Drupal pedig egyre inkább csak a nagy felhasználók és programozók CMS-e marad. Ezért is hihetetlen, miért jobb a Joomla a másik két versenytárshoz képest!

Darázsfészekbe nyúl mindenki, aki valamelyik rendszert jobbnak kiáltja ki, ugyanis minden webfejlesztő más és más CMS-re esküszik. Saját tapasztalatok és persze vállalkozási profil alapján van, aki a Joomlát vagy a WordPresst, vagy éppen a Drupalt favorizálja, és persze vannak, akik kizárólag egyedi fejlesztésű weboldal-motort hajlandók használni.

A WordPress, avagy WP 2003 táján jelent meg, igen egyszerű platformmal, elsősorban blogokhoz tervezve. 2010-ig gyakorlatilag egy plasztikus, könnyen szerkeszthető blogmotor is maradt, és talán ma is ezért ennyire népszerű ez a cms, mert egyre többen blogolnak, vagy akarnak blog jellegű weboldalt, minden bonyolultabb modul nélkül.

Felhasználói szempontból a WP kifejezetten jónak mondható, sőt az egyszerűsége miatt a legjobbnak – viszont ez a rendszer a népszerűsége és egyszerűsége miatt a legsebezhetőbb is.  Ráadásul SEO szempontjából is eléggé hátrányos helyzetet teremt, hogy a WordPress-el működő oldalak nagyobbik részét a wordpress.com-on üzemeltetett oldalak adják.

A Joomla két évvel később, 2005-ben debütált és hamar az élre tört.  Mára már erősen zuhan a piaci részesedése – köszönhetően a WordPress szélesebb, alapigényeket jobban kielégítő rendszerének –, ám van valami, amiben a mai napig viszi a prímet.

Ez pedig a tartalomkezelői alap. Míg a WP blogra lett kitalálva, a Joomla inkább magazinok igényeit szolgálta ki. A mai napig sokkal jobban használható híroldalak, webmagazinok, sok felhasználót kiszolgáló portálok alapjaként, mint a WordPress – és érdemi programozói tudás nélkül is beüzemelhető és átalakítható, szemben a Drupallal.

Rádaásul a legtöbb szolgáltató, mint a DoclerNet is, évek óta optimalizálja Joomla CMS-re is a tárhelyeit, így gond nélkül telepíthetjük és konfigurálhatjuk akár osztott tárhelyen is.

A legnagyobb előnye mégis a kiegészítőkben rejlik. Ingyenes és kedvezményes díjszabású komponensek, modulok és pluginok ezrei várják a Joomlát választó felhasználókat, összesen kétszer annyi, mint a WP esetében.