A termesztett növényből készült kölesgolyó

A kölesgolyó készítése nem nehéz

A kölesgolyó készítése nem nehéz

Már a történelmi idők előtt is volt egy olyan növény, amelynek foglalkoztak a termesztésével. Ez volt a köles, amelyet már bizonyos feljegyzések szerint húszezer évvel ezelőtt is termesztettek Kínában. Ez a növény, amelynek magjából készül a finom kölesgolyó, fő termesztési cikknek számít Afrikában és Ázsiában, de ezek mellett Amerikában, Óceániában és Oroszországban is foglalkoznak vele.

Az amerikai kontinensre valamikor a 18. században került be ez a növény, melyet Európából vittek át. A világon összesen körülbelül harmincöt millió hektárnyi területen termesztik, amelynek a termésátlaga megközelítőleg kilencszáz kilogramm volt hektáronként, és az összes termés mindösszesen harminckét millió tonnára rúgott.

Annak ellenére, hogy Magyarországon csak pár száz hektáron termesztik, bőven van belőle annyi, hogy olyan finomságok készülhessenek belőle, mint amilyen a kölesgolyó. Annak függvényében, hogy mekkora területen, milyen technológiával és mennyi energiabefektetéssel foglalkoznak vele, a köles változó termésátlagot tud mutatni, amely az egytől a két és fél tonnáig mozoghat hektáronként.