Gyerekülés menetiránnyal szemben vagy háttal?

Gyerekülés menetiránnyal szemben

Gyerekülés menetiránnyal szemben

Néhány évvel ezelőtt a legtöbben úgy gondolták, hogy a gyermekeknek is hasonlóképpen kell utazniuk, mint a felnőtteknek, vagyis menetiránnyal szemben. Ezért a legtöbb gyerekülés úgy volt megtervezve, hogy csakis menetiránnyal szemben lehetett stabilan elhelyezni azt. Egy ijesztő tanulmány és kísérletsorozat rámutatott arra, hogy milyen veszélyeket rejteget az ilyen berendezkedés.

Alapvetően a gyerekülés a balesetek alkalmával hivatott megvédeni a kicsik testét és viszonylag helyén tartani azt. Egy baleset során, még az ütközés előtt sok alkalommal megfigyelték, hogy az autóvezető erősen fékez, majd a becsapódás keltette erőhatásokat a biztonsági öv fogja ki. Egy felnőtt is megszenved egy ilyen ütközést, viszont a gyermekek feje arányaiban nagyobb a felnőttétől és a nyakizmok nem túl erősek.

Mindezeket összevetve, az esetleges balesetnél a gyerekülés menetiránnyal szemben való elhelyezése veszélyes lehet a nyaki csigolyákra, mivel a fékezés és az ütközés erőteljesen előre rántja a fejet. Ezért már mindenhol azt javasolják, hogy ameddig csak lehet, a gyerekülés menetirány szerint háttal legyen elhelyezve, így ezek az erőhatások inkább belepréselik őt az ülésbe, nem pedig előre rántják a fejet.